Російська баня або фінська сауна?

Термін «баня» в перекладі з латинської трактується як прогнати смуток, біль, хворобу. В античній Греції в банях не тільки милися, але і проводили зустрічі і дружні бесіди. З давніх-давен баня вважалася одним із засобів, що володіє оздоровчим ефектом. В наші дні баня так само користується популярністю. Вона має як профілактичну, так і лікувальну цінність.

Коли заходиш в парну, то спочатку від сильної пари перехоплює подих, але потім температура стає комфортною і з'являється бажання лягти вище. Для новачків спочатку важко витримувати це пекло, але поступово до нього звикаєш. Банні процедури дуже добре діють на весь організм, в тому числі на нервову систему, м'язи, шкірний покрив. Шкіра в бані оновлюється, омертвілі клітини злущуються.

У парній сильніше починають працювати потові і сальні залози, відбувається розширення судин, прискорюється кровообіг, шкіра стає більш пружною. Для жінок баня замінює багато косметичних процедур. Пара сприяє розгладженню зморшок, шкіра набуває сяючого вигляд.

Посилене потовиділення в бані сприяє виведенню шлаків і токсинів, шкіра очищається і оновлюється. Посилюється діяльність серця і легенів, підвищується загальна витривалість організму. При втомі знижується здатність м'язів розслаблятися, і в них накопичується молочна кислота. Баня відновлює сили стомлених м'язів, бо висока температура зменшує кількість молочної кислоти у м'язах. Тому дуже швидко відновлюється працездатність. Банні процедури нормалізують обмін речовин, лікують ревматизм суглобів і хронічний радикуліт, як і простудні захворювання.

Давно доведено, що російські бані благотворно впливають на людину. Але дуже важливо не перестаратися. Паритися рекомендується в тиждень 1 - 2 рази, навіть тим, хто ходить в баню постійно. Особливу обережність слід проявляти людям похилого віку, їм можна перебувати в парній не більше 10 хвилин.

Поради банщикам початківцям.

Перед відвідуванням парної потрібно скупатися під теплим душем, але голову не мочити. Сухе волосся краще захистить голову від гарячої пари. Рекомендується надягати спеціальні банні шапочки, змочуючи їх періодично холодною водою. Перед парною не рекомендується митися з милом, бо мило змиває шкірний жир, який захищає тіло від опіків. Дуже добре брати з собою в баню березовий віник. Похльоскування тіла віником є специфічним масажем, а парна наповнюється приємним ароматом.

Чи потрібні обливання холодною водою після парильні?

Холодно вода - це хороший засіб для загартовування. Але тут потрібно дотримуватися принципу поступовості. Новачкам не рекомендується після парної відразу обливатися крижаною водою. Спочатку потрібно ополоснутися водою кімнатної температури, потім більш прохолодною. Далі можна знижувати температуру води.

Тим, хто хоче схуднути, не потрібно після парної приймати холодний душ і пити холодну воду, оскільки вона припиняє потовиділення, а воно могло б тривати після парильні ще якийсь час. Зазвичай після бані хочеться поїсти і попити. Потрібно подолати це бажання. Пити потрібно потроху маленькими ковтками. Потрібно постаратися, щоб харчування в день проведення процедури не було занадто калорійним. В баню можна заходити тільки через дві години після їжі. Натщесерце ходити в баню не можна.

Паритися можна не всім. Ця процедура протипоказана при деяких хронічних захворюваннях, якщо у вас спостерігається підвищення температури, нехай навіть незначне.

У наш час так само дуже популярна сауна або фінська баня, ще вона називається сухоповітряною. Сауна відрізняється високою температурою і низькою вологістю. У російській бані повітря в парильні прогрівається до 45-60 градусів, а вологість становить майже 100 відсотків. У фінській сауні температура набагато вище - від 70 до 100-110 градусів, а вологість не буває більше 20 відсотків. Тому в сауні навіть стоградусна температура переноситься легше і небезпека перегрівання організму тут значно менша.

Джерелом тепла в бані чи сауні є піч-кам'янка, на розжарені камені якої наливають воду. Низька вологість сауни досягається тим, що в ній створюють високу температуру ще до заливання води. А, як відомо, за високої температури пара менше насичує повітря парильні. Вологість, звичайно, залежить і від загальної кількості води, яку заливають в кам'янку. Не останню роль відіграє матеріал, з якого побудована баня. Баню з каменю зігріти набагато важче, ніж дерев'яну. Якщо враховувати всі ці чинники, то і в звичайній сільській російській бані можна зробити подобу фінської сауни.

Відвідуючи баню, потрібно слідкувати за своїм самопочуттям. Якщо після відвідування бані ви відчуваєте нездужання, то потрібно звернутися до лікаря, який порадить, в яких кількостях вам можна застосовувати банні процедури. Якщо ж у вас все в порядку після відвідування бані, то вона принесла лише величезну користь.

Читайте також