Складові комфорту в російській бані

Основними складовими комфорту в бані є: температура, екологічність, вентиляція, запахи, внутрішній дизайн і естетика, звукоізоляція і органолептичні відчуття. Давайте докладніше зупинимося на кожній складовій комфорту окремо.

Термометр в бані необхідно вішати на рівні голови. Ні в якому разі не можна використовувати звичайний ртутний термометр, тому що ртуть дуже небезпечна для людини і не виводиться з організму природним шляхом. Тепло в бані повинно облягати людину з усіх боків, тому саму баню, стіни, підлогу, стелю, лавки завжди підігрівають ще до самого початку процедури.

Вологість повітря в класичній російській бані є дуже важливим компонентом комфорту перебування в ній. Вона повинна складати приблизно 40-70 грам води на кожен кілограм повітря в приміщенні. Визначити величину даного показника можна за допомогою гігрометра. Відхилення в будь-яку сторону негативно позначаються на комфорті перебування. У таких випадках людина буде відчувати себе дискомфортно навіть при дотриманні всіх інших не менш важливих умов.

Вентиляція в бані повинна бути опрацьована до найостанніших дрібниць, тому що недолік кисню в приміщенні викликає слабкість і утруднення дихання.

З точки зору екологічності, естетики і внутрішнього дизайну, найкращим матеріалом для будь-якої російської бані вважається дуже грубо оброблене дерево багатьох порід. Ні в якому разі не можна використовувати різноманітні дратівливі яскраві кольори, а також химерність всередині приміщення. Підвищення комфорту банних процедур можна досягти саме завдяки дуже простій і спокійній атмосфері, яка сприятиме розслабленню. Освітлення в бані необхідно робити не надто яскравим, найчастіше всі лампи заглиблюються в стелю або ж стіни. У парній вистачить світла, яке проникатиме через невелике віконце.

У будь-якій російській бані повинна бути цілковита звукоізоляція. Людина повинна відпочивати і розслаблятися в повній тиші. Дуже важливим етапом при будівництві бані являється саме вибір місця для неї і забезпечення необхідного режиму звукоізоляції і звукопоглинання всередині самого приміщення. Цього можна досягти при використанні звукопоглинальних матеріалів, а також нахилу протилежних поверхонь.

Для досягнення цього можна використовувати м'яку, але грубо оброблену деревину. Така деревина прекрасно поглинає високочастотні шуми в російській бані. А ось обшивка по колодах з передбаченим повітряним прошарком, який буде заповнено скловатою, допоможе прекрасно приглушити низькочастотні звуки.

Досить важливим елементом бані є органолептичні відчуття. Всі поверхні, які будуть стикатися з шкірою повинні бути дуже приємними на дотик. Всі металеві деталі в бані повинні ховатися під деревом. Для кожної лави необхідно спорудити спеціальні підставки для ніг.

У бані дуже приємним елементом є запахи. Зазвичай за цев бані відповідають віники, дерево, дим від ароматних дров, запахи ароматичних олій за бажанням.

Наприклад, свіжі ялинові гілки зможуть зарядити бадьорістю. У воду, яку необхідно вихлюпувати на камені, дуже часто додають квас, пиво, мед, настоянку евкаліпта, м'яту, ромашку, ароматичні ефірні олії і т.п.

Читайте також