Дія віника в російській бані

Бані різних країн мають свої відмінні риси. Дія багатьох заснована на впливі гарячої водяної пари, саме як в російській бані. Традиційним символом російської бані з упевненістю можна назвати віник, що здатний принести чимало користі.

Віник з берези допомагає при суглобових і м'язових болях після надмірного фізичного навантаження, а настій після його заварювання можна застосовувати для зміцнення волосся і позбавлення від лупи. Кленові листки і осикові пагони містять речовини, що прискорюють регенерацію шкіри, тому такі віники доречні при наявності шкірних проблем. Також вони мають тонізуючу дію.

Люди з проблемною і жирною шкірою знайдуть ліки в застосуванні дубового віника. Крім того він допоможе зняти стрес, забути про безсоння і розслабитися.

Хвойний віник (з ялицевих або ялівцевих гілок) посилює потовиділення і нормалізує кровообіг не тільки в шкірі і м'язах, а й у внутрішніх органах завдяки рефлекторному впливу хвойних гілок. Радикуліт, остеохондроз, біль у хребті не встоять перед хвойним «масажистом».

З давніх-давен липовий відвар застосовували при захворюваннях нирок і легень, високій температурі. Віник з липових гілок має потогінний і сечогінний ефект, стимулює роботу нирок, виліковує від застуди, проблем шкірних покривів, мігрені, безсоння.

Заварювати горобиновий віник найдоцільніше до обіду, так як він нормалізує роботу мозку, стимулює працездатність і добре бадьорить.

При застуді і болях в горлі швидку допомогу надасть евкаліптовий віник. У бані його прикладають до обличчя і дихають парою, що виходить, кілька хвилин.Черемховий володіє подібною дією, лікуючи ще і грип.

Алергикам рекомендують користуватися калиновими віниками.

Віник з ясена має протизапальні, кровоспинні властивості, тому лікує ревматизм, радикуліт і артрит, які виникають в організмі внаслідок запальних та інфекційних процесів.

Будь-який віник має масажну дію, що прискорює кровообіг і відтік лімфи від органів і тканин, покращує обмін речовин і викликає виділення поту, що виводить токсини,оздоровлює і омолоджує організм.

Читайте також