Які види бань існують (російська, фінська, японська)? У чому їхня відмінність?

Як не дивно, але з настанням нової ери шаленого ритму життя, розвитком різних технології, зокрема, з появою в квартирах ванної кімнати, популярність бань від цього не впала, а навіть навпаки ... Сьогодні, баня - це місце в якому можна відпочити, зняти стрес, відновити здоров'я і просто розслабитися. Якщо наші пращури могли відвідувати тільки російські бані, то нині існує безліч національних парних. І варто відзначити, що кожна баня добра по-своєму!

Всі бані діляться на 3 основні групи. Характеризуються вони за конструкцією, температурою і, звичайно, за вологістю повітря.

  1. СУхі. Баня називається сухою, тому що повітря в них гаряче (від 60 до 120 ° C), а вологість сягає до 10-25%. До такого типу бань відносять російські та фінські бані.
  2. Вогкі. Судячи з назви можна здогадатися, що в цих парних досить волого. Рівень вологості близько до 100%, а температури дорівнюють 50-70 ° С.
  3. Водяні.

Види національних парних.

Фінська баня. Також її ще називають сауною. Мабуть, фінські сауни - це головний конкурент російських бань! Відрізняються фінські парні від російських тим, що повітря в них менш вологе, бо на кам'янку прийнято лити значно менше води. Фінські сауни рекомендуються тим людям, які погано переносять гарячий пар російських бань.

Російська баня (парна). Сучасні російські бані практично нічим не відрізняються від бань, які відвідували наші батьки, хіба що вони стали більш просторими і затишними. Досить часто для отримання гарячого і вологого повітря розжарені камені поливають не простою водою, а квасом або пивом.

Розрізняють два типи російських бань - «топка по-чорному» і «топка по-білому». “Чорні” бані, особливо система опалення, може зацікавити і ненадто знайомих з темою людей. У таких банях під час опалення печі дим виходить не в трубу, а через двері і вікна. Безпосередньо перед сеансом приміщення припиняють опалювати, а диму дають вивільнитися. Після чого всі отвори кімнати (вікна, двері) зачиняють. Щоб позбутися кіптяви на підлозі і на стінах, рекомендується облити їх водою.

«Білі» парні значно популярніші за «чорні». Майже в кожному заміському будинку є «біла» баня. З технічної точки зору вона досить проста, алеопалення «з'їдає» надто багато дров.

Японська баня - один з видів водяної бані. Миття полягає в зануренні людини (по груди) в бочку з водою, температура якої дорівнює 35-45 ° С.

Також існує ще один вид бані «по-японськи» - «суха». Для такої бані збирають кедрову стружку, тирсу і розбавляють її різними лікарськими травами. Така суха суміш нагрівається до температури 50-60 °С і вбирає піт людини.

На завершення залишається побажати вам легкої пари!

Читайте також