Особливості турецької бані

Якщо ви хочете добре відпочити, провести час з друзями, або поліпшити стан здоров'я, відмінним варіантом для вас буде турецька баня. Технологія, яка запозичена ще у виробників римських терм, з часом стає тільки все більш популярною.

Турецька баня або хамам (з арабського «хам» - жарко) почала своє існування ще в VII столітті в Туреччині. На Заході і в Америці стала відомою лише в ХІХ столітті. У стародавні часи наявність хамама було відмінним способом продемонструвати своє фінансове і соціальне становище. Адже побудова подібної бані вимагала великих матеріальних витрат і наявності досвідчених майстрів. Цікаво, що навіть деякі релігійні храми також перебудовувалися під хамам.

Турецька баня хамам стала настільки відомою завдяки своїм характеристикам. Особливості турецької бані:

  1. Висока вологість, досягає майже до 100%
  2. Відносно низький температурний режим, близько 30-60 ° C
  3. Вишуканий дизайн. Матеріал, який використовується для побудови бані - виключно камінь або мармур. Стіни прикрашає мозаїка. Стеля (арочної або куполоподібної форми) зазвичай схожа на зоряне небо.
  4. Наявність кімнат з різною температурою, що надає вибір відвідувачеві.
  5. Мильний масаж, який сприяє розслабленню тіла, очищенню шкіри і емоційній релаксації.
  6. Особлива система нагрівання за допомогою водяної пари.

Що ж ми побачимо, якщо вирішимо долучитися до східної традиції відвідування хамама? Спершу ми відвідаємо роздягальню (джамекян), де слід змінити одяг на пов'язку на стегна або великий рушник і взути тапочки з дерев'яною підошвою. Температура в роздягальні не перевищує 30 ° C. Далі можна пройти в приміщення для миття (сугуклюк), де необхідно вимитися, використовуючи персикове або оливкове мило. Розпарити тіло і підготувати до процедур можна в парильних приміщеннях. І нарешті - центральний зал (харарет), до якого примикають всі інші приміщення. Розташування інших кімнат щодо центрального залу часто порівнюють з розташуванням пальців щодо долоні. Харарет зазвичай восьмикутної форми. Тут розташовані місце для масажу, кам'яні лавки (суфи) і чаші з водою (курни). Температура в центральному залі досягає 60 ° C.

Візитною карткою турецької бані є мильний масаж. Під час масажу використовується мильний розчин (оливкове, чорне мило «гассул» або мило з добавками евкаліптової олії), який збивається в піну з допомогою мішка. Піна наноситься на шкіру і розподіляється рівномірно по всьому тілу масажними рухами. Така процедура корисна для тіла і для душі. Масаж розслабляє м'язи, сприяє очищенню шкіри, прискоренню обміну речовин, виведенню з організму шлаків і токсинів. Благотворно впливає на емоційний стан.

Турецька баня хамам, в цілому, дуже корисна для здоров'я:

  1. Зміцнює імунітет.
  2. Допомагає відновитися після простудних захворювань.
  3. Допомагає позбутися від стресу і втоми.
  4. Сприяє лікуванню захворювань опорно-рухового апарату.
  5. Робить шкіру більш пружною, сприяє очищенню шкіри.
  6. Здійснює позитивний вплив на нервову систему.
  7. Сприяє омолодженню організму.

Як і інші засоби з лікувальним ефектом, турецьку баню не рекомендується використовувати людям, у яких є такі протипоказання:

  • серцево-судинні захворювання;
  • астма;
  • екзема, псоріаз або грибкові захворювання;
  • підвищена температура тіла, вірусні інфекції;
  • онкозахворювання;
  • запальні процеси;
  • підвищений тиск.

Загалом же, хамам - це баня для найбільш широкої аудиторії, яка відмінно підходить людям з непереносимістю таких високих температур як в російській або фінській бані. Це не тільки користь для тіла, а й відпочинок для душі.

Читайте також