Користь інфрачервоної сауни

Людство продовжує розвиватися, технологічний прогрес ставати все більш вираженим, а колись складні процеси і процедури - простіше і доступніше. Так, якщо ще 50 років тому, щоб попаритися в бані, вам потрібно було витратити, мінімум, годину для її розігріву і ще годину, щоб як слід прогрітися, то зараз, в загальному, досить 45-ти хвилин. Завдяки винаходу нового методу прогрівання людського тіла за допомогою інфрачервоних хвиль японським лікарем-терапевтом Тадаші Ішикава з'явилася ІЧ сауна. Виробництво перших інфрачервоних саун в Японії почалося ще в 70-х роках, в Америці і Європі в 90-х, до нас же цей винахід прийшов близько двадцяти років тому.

У чому ж перевага інфрачервоної бані?

  • економія часу - для розігріву ІЧ сауни досить 15-ти хвилин, час перебування всередині приміщення - не більше півгодини;
  • компактність - інфрачервона сауна являє собою невелику кабіну розміром приблизно 1м2 (для одного або двох осіб), тому подібну конструкцію ви можете розмістити навіть у себе в квартирі. По дизайну ІЧ сауна нагадує звичайну, але в стіни і лаву поміщені інфрачервоні випромінювачі, які наповнюють простір тепловими хвилями;
  • універсальність - завдяки щадному режиму (максимальна температура в такій кабіні зазвичай 60 ° C) ІЧ баню можна відвідувати людям, які не переносять високі температури, і навіть дітям. Але для дітей тривалість сеансу не повинна перевищувати 15-ти хвилин;
  • безпека - тіло нагрівається завдяки поширенню довгих інфрачервоних хвиль, які організм сприймає дружелюбно, бо їх довжина збігається з довжиною хвиль, випромінюваних людським тілом. Деякі використовують помилкове поняття "ультрафіолетова сауна", а її випромінювання відповідно називають ультрафіолетом. Це в корені неправильно, тому що ультрафіолетове випромінювання насправді шкідливо для людського організму;
  • ефективність - лікувальний або профілактичний ефект досягається завдяки більш глибокому прогріванню тіла (тепло проникає в тіло на глибину 4 см).

Перш ніж насолодитися перевагами, необхідно ознайомитися з основними рекомендаціями щодо відвідування. Отже, як відвідувати ІЧ сауну?

По-перше, необхідно пам'ятати про те, що довжина сеансу не повинна перевищувати 30 хвилин, а частота відвідування один (максимум два) дні на тиждень.

По-друге, перед відвідуванням бані змийте будь-які косметичні засоби, краще не використовувати навіть крем або ароматичне масло, щоб уникнути опіків.

По-третє, щоб зберегти позитивне самопочуття, краще не їсти за годину до процедури парыння і відразу після, а також не вживайте алкоголь в день відвідин бані. Під час сеансу пийте більше води. І, нарешті, для досягнення максимального ефекту, краще розташуватися на лавці сидячи (ноги опустити на підлогу і випрямити спину).

Користь, яку приносить відвідування ІЧ сауни, не поступається корисним властивостям звичайної бані:

  • прискорює обмін речовин, сприяє схудненню;
  • зміцнює імунітет і робить організм більш витривалим;
  • підтримує шкіру в тонусі, омолоджує, позбавляє від шкірних хвороб;
  • сприяє поліпшенню кровообігу;
  • позитивно впливає на нервову систему, заспокоює і розслабляє;
  • рекомендується використовувати спортсменам для прискорення відновлення пошкоджених м'язів і суглобів;
  • покращує роботу нирок;
  • корисно при наявності проблем з опорно-руховим апаратом.

Не варто забувати і про протипоказання, яких трохи менше, ніж у традиційних бань. Відвідувати ІЧ сауну можна навіть людям з вегето-судинною дистонією. Але варто утриматися від подібного способу проведення дозвілля людям із захворюваннями серця, запаленнями, імплантами, злоякісними новоутвореннями, занадто високим або низьким тиском, діабетом, гінекологічними захворюваннями, а також вагітним.

Загалом, інфрачервона сауна має ряд переваг і не поступається в ефективності інших видів бань. Для збереження здоров'я і отримання максимальної користі від її відвідування, найкращим рішенням буде попередня консультація з вашим лікарем.

Читайте також