Римські бані – терми

Античні часи для Риму характеризується надзвичайним інтересом до всього масштабного та естетичного. Епоха ознаменована будівництвом грандіозних споруд і будівель, в тому числі традиційних римських бань - терм. Назва новозведеним баням давали на честь правлячого імператора.

Влаштованість імперських терм передбачає наявність кімнати для переодягання (аподістерія), двох басейнів (з холодною і кімнатної температури водою ), спекотної водяної бані з гарячим басейном (калдаріума) і парової бані (лаконікум). Практично всі терми доповнювалися олеаторіумами, де зберігалися посудини з ароматичними оліями.

Обігрів терм відбувався за рахунок горизонтальних каналів під підлогою, якими йшла гаряча вода. Перед походом в терми люди займалися гімнастикою для попередньої підготовки тіла до навантажень. Після водяних і парових бань шкіру шкрябили спеціальними лопатками - стриглями, які виготовляли з дорогоцінних металів або матеріалів тваринного походження. Їх підбирали відповідно до стану шкіри людини, тому що вони давали різний ефект. Римляни ставилися трепетно до догляду за тілом: ретельно очищали забруднення, видаляли мозолі з ніг, користувалися зволожуючими і живильними засобами (оліями, мазями і т. д.), часто використовували ароматичні есенції.

Відвідування парних супроводжувалося плаванням в басейнах: спочатку в теплій воді, потім у холодній. Після закінчення процедур тіло натирали пахощами. Найчастіше процеси очищення і облагородження тіла проводили раби заможних римлян, яких останні брали з собою в бані. Неймовірно, але імперські бані були справді величезними будівлями, наприклад, відомі терми Каракалли мали площу близько 30 кв. км! Банний комплекс був розрахований на одночасне відвідування більше 2 тисячами людей і вміщував системи басейнів і бань, спортивні зали, бібліотеки, магазини, буфети, парки, стадіон. При цьому були окремі розкішні «банні номери» для заможних людей і загальні приміщення для бідніших. Внутрішній інтер'єр вражав красою: мозаїчні підлоги, мармурові лави, срібні труби, фонтани і навіть штучні водоспади.

Здається, терми - благородний імператорський подарунок як багатим громадянам, так і біднякам. Адже будь-який знаходив у них заняття до смаку: спілкувався, займався в бібліотеках, відпочивав, очищався, оновлюючись душею і тілом і запасаючись новими силами.

Читайте також