З фінським паром!

У Фінляндії говорять: «Побудуй спочатку сауну, а потім будинок». І це не просто слова! За статистикою одна сауна тут доводиться на трьох людей і присутня майже в кожній квартирі, будучи невід'ємною частиною інтер'єру ванних кімнат. У фінському фольклорі сауна зустрічається з образами фей і гномів, які приносять успіх і щастя, а розсердившись на господарів за негідну поведінку, остуджують в бані воду і позбавляють пари.

Особливості фінської бані

Пара в правильній сауні повинна бути легкою, не утворювати клубів і не обпалювати шкіру. Температура повітря в парній коливається в межах 90-100C, а вологість повітря становить від 5 до 10%.

Фінська баня надзвичайно корисна для здоров'я: під впливом сухої пари очищаються пори, виводяться токсини і шлаки, відновлюється нервова система, підвищується імунітет і поліпшується кровообіг. А оскільки фінська сауна вважається сухою та спекотною, то і процес потовиділення в ній максимально ефективний. Крім того, сауна має відмінний вплив на шкіру, роблячи її гладкою і пружною.

Існує поширена помилка, що в сауні не можна лити воду на камені. Насправді фіни, як і росіяни, дуже люблять «піддати» парку і попаритися з березовим віником.

Роби це правильно

Щоб не завдати шкоди організму, новачкам варто привчати себе до спеки поступово, починаючи з нижньої полиці. Перший (розминку) захід не повинен перевищувати 3-4 хвилин. Бувалі банщики можуть погрітися і довше, але не більше 10 хвилин.

Після парної потрібно охолонути, прийнявши прохолодний душ або занурившись в басейн, і трохи відпочити. Другий захід може тривати 8-10 хвилин, а за бажанням і трохи довше. Потім по тій же схемі - холодний душ і відпочинок. Подальша кількість і тривалість заходів залежить від вашого бажання і самопочуття.

А чи знаєте ви?

  • За стандартний час перебування в сауні людина втрачає близько 300 калорій.
  • Сауна - ефективний засіб проти безсоння. Після процедури фаза глибокого сну настає швидше і триває довше.
  • Якщо хочеться скинути кілька зайвих кілограмів, то важливо не їсти під час відвідування сауни і протягом 2-х годин після неї.
  • Вчені підтверджують, що фінська сауна існувала ще в V - VIII столітті.
  • Перш ніж поховати покійного, фіни залишали його на три дні у вистигнувшій сауні. Вважалося, що таким чином його душа очиститься від гріхів.
  • Фінська сауна пережила період гонінь. З 1150 по 1809 рік, коли фіни були під владою шведів, сауни були заборонені Указом шведського уряду. Підставою для заборони було надмірний розхід дерева на їх топку і будівництво, а також висока небезпека виникнення пожеж.

Табу для сауни або те, чого в сауні робити не можна

У розпеченій сауні навантаження на серцево-судинну систему збільшується в багато разів, тому вживання спиртних напоїв може загрожувати серйозними наслідками. Наприклад, нерідкими є випадки серцевих нападів у бані.

Не рекомендується паритися відразу після їжі або натщесерце, а також вживати їжу, що містить консерванти і пити газовані напої. Також необхідно враховувати, що холодні напої гальмують потовиділення, тому в сауні краще пити теплий трав'яний чай з шипшини або м'яти.

Підвищена температура тіла, ослаблений організм і перевтома є абсолютними протипоказаннями для банних процедур. Крім того, в сауні варто уникати високих фізичних навантажень. Це не найкраще місце для змагань «Хто довше протримається на верхній полиці». З купаннями у крижаній воді відразу після бані також бажано бути обережними. І ніякого мила перед парною! Воно змиває захисну жирову плівку з шкіри, піддаючи її ризику отримати опік. Через небезпеку перегріву не можна мочити голову до закінчення останнього заходу.

Як дізнатися про перегрів?

Якщо в сауні різко погіршується самопочуття або виявляється один з нижчезазначених симптомів, необхідно терміново вийти з парної, лягти на лавку, прикласти до голови і серця прохолодні компреси.

Отже, ознаками перегріву є:

  • сильне серцебиття;
  • прискорене або утруднене дихання;
  • легке або сильне запаморочення;
  • нудота;
  • біль в скронях;
  • «мушки» перед очима;
  • дзвін у вухах.

Читайте також