Унікальні властивості чан-бань

Все більш популярним стає відвідування чан-бань. Перші чани для паріння з'явилися в Закарпатському селі Лумшори. Багато в чому ефект від відвідування чан-сауни схожий з ефектом від звичайних банних процедур. Адже основою процесу залишається чергування високої і низької температур. Але все ж подібний спосіб найбільше відрізняється від інших способів паріння.

Унікальні властивості чан-бань

Процедура відвідування чан-сауни досить проста для любителів парилень. Перед сеансом обов'язково прийміть душ. Потім занурюйтесь у воду і насолоджуйтеся єднанням з природою і спілкуванням з близькими або друзями (адже звичайний чан вміщує 6 - 8 осіб). Як тільки вам стає занадто спекотно, пориньте в холодну воду, після чого можна повертатися знову в теплу. Середня тривалість сеансу 1 - 2 години.

Тіло зігрівається не з допомогою пари або нагрітого повітря, а завдяки гарячій воді, температура якої поступово піднімається в чавунній чаші. Вихідним матеріалом служить саме чавун завдяки своїм фізичним властивостям - він довго нагрівається, але також і довго остигає. Температура чана зазвичай становить 35 - 42 ºC. Нагрівається чан з допомогою багаття, в який підкидають дрова. Особливістю чан-бані є також те, що вона зазвичай розташована на свіжому повітрі і надає можливість з'єднати купання і насолоду красою природи. Цілющі властивості процедурі надає використання води з мінеральних джерел або наповнення чана під час купання відварами лікувальних трав. Існують різні рецепти приготування цілющих чанів: з лікувальними травами (м'ята, черемха, шавлія, кропива, розмарин і інші); з хвойним екстрактом; з пелюстками троянд; з лісовими ягодами. Використання чана для паріння покращує кровообіг, заспокоює нервову систему, допомагає позбутися від безсоння, омолоджує організм, зміцнює імунітет.

Властивості чан-бань

Умови чан-бані набагато м'якше ніж в традиційних банях, тому і протипоказань менше. Але вони все ж існують:

  • Онкологічні захворювання.
  • Проблеми серцево-судинної системи.
  • Хронічне захворювання.
  • Бронхіальна астма.
  • Тиреотоксикоз.

 Якщо ви ознайомилися з протипоказаннями і вирішили відвідати чан-сауну, необхідно вивчити деякі правила:

  • Не варто купатися довше двох годин, щоб не нашкодити здоров'ю.
  • Під час сеансу прислухайтеся до свого організму. Якщо стало занадто жарко краще покинути чан. Можна зробити перерву і випити трав'яного чаю, а вже після другого заходу занурюватися в басейн з холодною водою.
  • Якщо ви дбаєте про свій комфорт, краще вибрати чан більшого розміру, де буде багато місця. Також більш комфортним буде чан з плоским дном.
  • Подбайте про свою безпеку і санітарію, поцікавтеся як часто міняють воду і чи зможете ви прийняти душ.
  • Перед відвідуванням переконайтеся у відсутності протипоказань і проконсультуйтеся з лікарем.

Загалом, чан для паріння - відмінний вибір для тих, хто шукає щось нове і незвичайне. Під час сеансу ви маєте можливість одночасно насититися свіжим повітрям, відпочити і оздоровитися і насолодитися спілкуванням з близькими.

Читайте також