Японські бані – ефект для тіла і душі

Багато різних факторів таких, як холодний і вологий клімат, релігійні переконання, наявність великої кількості термальних джерел, сприяло появі японських бань. Їх основним призначенням було не тільки очищення і зігрівання, а й заспокоєння душі, відновлення внутрішньої рівноваги. Японська лазня поєднує в собі чотири стихії - вогонь, воду, повітря, землю. Однією з найбільш примітних її особливостей є традиційна заборона на використання мила. Адже раніше мило робили з жиру убитих тварин, що неприпустимо для тих, хто сповідує буддизм. Через відсутність мила в процесі купання, необхідно було вигадати інший спосіб очищення тіла. Тому вода в бані фурако дуже гаряча 35 - 45 ° C.

Японські бані – ефект для тіла і душі

Що ж являє собою японська баня? В першу чергу це не просто приміщення для паріння. Один сеанс купання ділиться як мінімум на два етапи - фурако і офуро. Якщо враховувати попередню процедуру прийняття душу, то можна сказати, що процедура проходить в три етапи. Після ретельного прийняття душу (японці вважають за краще саме контрастний душ) можна перейти до наступних:

  • Фурако - це велика купіль у вигляді дерев'яної бочки. Бочка зазвичай має круглу і, рідше, овальну форму; простір всередині розділяється на дві частини. У першій розміщується піч (в деяких випадках вона може перебувати і зовні), яка нагріває воду, а в другій - простір для відпочиваючих з лавками, який наповнюється водою. Піч опалюється за допомогою газу, електрики чи дров. У традиційній японській бочці використовується піч на дровах. Сеанс у цій бочці триває недовго - 10 - 15 хвилин. Розташуватися потрібно так, щоб серце знаходилось над водою. Після цього потрібно насухо витертися, можна кілька хвилин відпочити і перейти до офуро.
  • Офуро - прямокутний дерев'яний ящик, наповнений тирсою. Для посилення ефекту їх змішують з лікувальними травами і просочують ефірними маслами. Матеріалом для брикетування служить липа або кедр. Загальна вага тирси становить близько 45 кілограм. Верхній шар - близько 2-х кілограм, замінюють після кожної процедури. Тирса нагрівається до температури 50 - 60 ° C, людина лягає на неї і зверху її також присипають тирсою. Тривалість цієї частини сеансу також не велика - 15 - 20 хвилин. Баня офуро сприяє очищенню і розслабленню організму, має позитивний вплив на шкіру, як результат масажного ефекту. Висока температура збільшує вплив корисних властивостей лікарських рослин та ефірних масел. Далі процедура продовжується в офуро, наповненому морською галькою, яка також гарантує масажний ефект. Лежати можна як на спині, так і на животі. Це розслабляє все тіло, прискорює кровообіг, знімає напругу в м'язах і в загальному позитивно впливає на роботу опорно-рухового апарату.

Завершення процедури - традиційна чайна церемонія і відпочинок.

Як і будь-який вид парильні, японська баня, має протипоказання і на них також варто звернути увагу:

  • Онкологічні захворювання
  • Хронічні хвороби
  • Бронхіальна астма
  • Будь-які хвороби на стадії загострення
  • Підвищена температура, інфекція
  • Вагітність
  • Хвороби серцево-судинної системи
  • Туберкульоз

Ще один тип японської бані - сенто. Це басейни з гарячою водою різної величини. Раніше сенто використовувалися тільки для служителів храмів, але з часом стали доступними і для звичайних жителів. Саме тоді їх вид з аскетичного перевтілився в більш мальовничий. Також територію біля самих сенто раніше прикрашали сади. Цей вид парильні зазвичай ділиться на чоловічу і жіночу половину. Саме приміщення складається з роздягальні, де можна зняти одяг; душової, де потрібно помитися і безпосередньо басейну, де температура води досягає 55 ° C. У зв'язку з високою температурою, час перебування тут також не повинен перевищувати 10 - 15 хвилин.

Японські бані

Загалом, японська баня, вельми незвичайне і цікаве явище для європейця. Вона не тільки позитивно впливає на шкіру, серце, судини, зміцнення імунітету і профілактику застуди, а й є відмінним способом познайомитися з культурою і традиціями японців. Адже саме у них можна навчитися спогляданню і пошуку душевної рівноваги.

Японські бані

Читайте також