Як правильно паритися в бані?

Більшість людей, вирішивши відвідати баню, навіть не підозрюють про те, наскільки важливо правильно підготуватися до такого заходу, і настільки необхідно дотримуватися всіх правил під час процедури. Адже це не тільки місце для відпочинку, але і, за дотримання всіх правил, відмінний спосіб зміцнити фізичне і духовне здоров'я.

Як же підготуватися до походу в парилку? Правильний похід в баню починається з ретельної підготовки власного організму і необхідного приладдя. Не забувайте, що відвідування бані - це перш за все навантаження на серцево-судинну систему і полегшити її можна дотримуючись декількох простим правилам:

  • не рекомендується вживати їжу за годину-півтори до процедури, але і голодним йти також не можна;
  • категорично заборонено вживати алкогольні напої;
  • краще не відвідувати парильню після важкого трудового дня або великих фізичних навантажень;
  • не рекомендується відвідувати баню в поганому гуморі;
  • також краще не паритися поодинці.

Збираючись, не забудьте захопити з собою рушник, халат або простирадло, банну шапочку для голови (допоможе уникнути перегрівання і зберегти ваше волосся в хорошому стані), гумові шльопанці, мочалку (краще натуральну) або жорсткі рукавиці. Безпосередньо в парильні повинні бути присутніми такі аксесуари, як дерев'яний цебер з черпаком та баневі віники. Важливо, щоб парилка була чистою і добре провітреною.

Як паряться в бані? Перед початком процедури краще прийняти теплий душ, але без мила. Приймаючи душ з милом, ви знімаєте з шкіри захисний шар. Паритися необхідно з перервами на відпочинок, роблячи декілька заходів. Кількість заходів залежить від вашого досвіду, а також витривалості організму.

Якщо ви новачок, потрібно почати з одного заходу тривалістю три - п'ять хвилин. Для перебування в приміщенні краще вибрати нижні полиці - там температура буде найбільш безпечною. Ліпше лежати під час процедури, так на тіло буде впливати однакова температура і навантаження на серце не збільшиться. Адже нагорі температура на 10 - 20 ° C вище.

Більш досвідчені любителі попаритися можуть робити і п'ять-сім заходів. Дотримуючись правил бані, час відпочинку має бути не менше, ніж кількість часу, проведена в парному приміщенні.

Вже під час другого заходу можна починати паритися за допомогою віника. Він може бути дубовим, березовим, евкаліптовим, ялівцевим, хвойним або зробленим з кропиви. Деякі банщики в одному поєднують кілька рослин. Кожен з видів корисний для здоров'я людини. Наприклад, дубовий віник сприяє зниженню тиску, допомагає при наявності проблем зі шкірою. Очистити шкіру також можна за допомогою віника з липи, крім цього його використання допомагає запобігти застудним захворюванням і подолати головні болі. Хвоя має дезінфікуючі властивості. Проводити масаж за допомогою віника також необхідно дотримуючись певних правил. Почати можна з нагнітання теплого повітря. Потім притискаємо віник до тіла, починаючи зі стоп і поступово піднімаючись до плечей. Тільки після цього можна приступити до похльостування. Після масажу краще полежати ще деякий час, різко вставати не можна. Після завершення банних процедур корисно випити сік або трав'яний чай. Також можна нанести очищувальну маску для тіла і прийняти душ.

Загалом, відвідуючи парну, варто дотримуватися принципів поступовості і помірності. Не забувайте, як правильно паряться в бані, і прислухайтеся до реакції свого організму, щоб похід в парну залишив тільки позитивні спогади.

Читайте також