Лікувальна дія бані

Баня (або сауна) — відмінний спосіб тримати організм в тонусі. Ще багато століть тому наші предки використовували парильню не тільки для очищення тіла, але і для поліпшення здоров'я. Під впливом високої температури прискорюються всі процеси в організмі людини, що сприяє його очищенню. Якщо ви любите відвідувати баневі заклади, швидше за все у вашому житті супроводжують два нероздільних поняття - баня і здоров'я.

Відвідування сауни має не тільки оздоровчий, але й лікувальний ефект. За допомогою банних процедур можна вилікувати ряд хвороб, таких як: остеохондроз, хвороби опорно-рухового апарату, захворювання серцево-судинної системи, шкірні захворювання, простуда і багато інших. Для більш ефективної терапії за допомогою банних процедур рекомендується проконсультуватися з лікарем. Важливо пам'ятати, що заборонено відвідувати парильню людям з будь-яким запальним процесом в організмі, інакше ви ризикуєте погіршити проблему. Але якщо ви переконалися, що будь-які протипоказання відсутні, можна, нарешті, поєднати приємне з корисним - добре відпочити і пройти сеанс лікування в бані.

На які ж системи органів впливає атмосфера бані (сауни)?

  1. Дихальна — за допомогою високої температури і пари тіло прогрівається, проявляється масажний і інгаляційний ефект на верхні дихальні шляхи. В умовах зниженого рівня кисню дихання частішає. Таким чином можна проводити лікування кашлю і нежиті в бані.
  2. Опорно-руховий апарат — можна вилікувати радикуліт або інші проблеми з хребтом, якщо як слід розпарити поперек або проблемні місця на хребті. Також для лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату можна використовувати сухо-повітряну баню (сауну). Рекомендується відвідувати сауну також для лікування ревматизму.
  3. Серцево-судинна — висока температура прискорює серцебиття в два рази, що сприяє кращому кровопостачанню всіх органів, а різка зміна температур (тепла парильня і холодний басейн) служить відмінним тренуванням для судин. Але не забувайте, що є протипоказання людям, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям - порушення кровообігу, гіпертонія, підвищений тиск, вади серця.
  4. Травна — перебування в парній сприяє зниженню кислотності шлункового соку, поліпшення травлення.
  5. Покривна — найбільший вплив баневі процедури надають на шкіру. Сприяють її очищенню, омолодженню (за рахунок поліпшення роботи сальних залоз) і навіть допомагають вилікувати хвороби. Псоріаз, екзема, дерматит є показаннями для використання сухо-повітряної бані.
  6. Нервова — банні процедури сприяють розслабленню нервової системи, знімають втому, підвищують працездатність.

Часто парильню використовують для лікування простудних захворювань. Кілька порад для лікування застуди:

  1. Важливо пам'ятати, що відвідувати баню для підтримки здоров'я і нейтралізації симптомів застуди можна тільки на початковій або завершальній стадії захворювання.
  2. Іноді для одужання досить і просто полежати на верхній полиці і як слід прогрітися.
  3. Хорошим засобом від застуди є масаж віником (липовим, березовим чи евкаліптовим).
  4. Можна також застосовувати метод розтирання за допомогою спеціальних засобів.
  5. Не варто недооцінювати роль лікувальних напоїв і аромотерапії.

Отже, відвідування бані підходить не тільки для профілактики хвороб, зміцнення імунітету, але і для лікування. Процес зцілення буде більш ефективним, якщо ви звернете увагу на особливості двох основних видів - сухо-повітряної і парової, - і зверніться за більш детальною консультацією до свого лікаря.

Читайте також