Схуднення в сауні: чому це неможливо, а місцями навіть небезпечно?

Для деяких людей бані процедури – це не тільки оздоровлення та оновлення організму. Ще їх розглядають як допоміжний засіб при схудненні. Заперечення і дискусії з приводу цих тверджень не стихають. Але як для себе максимально точно усвідомити: чи є перспективи в плані скидання ваги, якщо взяти за правило регулярно відвідувати парну?

Отже, чому ж на сауну робиться наголос?

Все в справа в тому, що при розігріванні тіла відбувається закономірний природний процес – активне потовиділення. Це може привести до ледь помітного зменшення загальної маси тіла, але досягається зовсім не через розщеплення жирових відкладень, а за рахунок втрати організмом рідини, тобто банального зневоднення. Більш того, ніякого розпаду жирів і не може бути, адже будь-яких активних фізичних навантажень під час банних процедур просто немає.

Схуднення в сауні

Тому спокушатися, що в парильні можна за дві секунди позбутися багаторічних жирових відкладень – годі й говорити. Ну не може нормальна температура повітря (нехай і підвищена) розщепити жир. Подібне під силу тільки власним метаболізму людини. Якби все було настільки просто, напевно в жарких країнах не існувало б огрядних людей. Але, на жаль, вони є.

Для того щоб відпочинок в сауні привів в жиросжигаючому ефекту, там доведеться грунтовно попрацювати, причому фізично. Але спорт в парній – категорично протипоказаний. І ось чому. Максимально підвищені температури (до +100 градусів) само по собі – перевантаження для організму. Тому в таких умовах він зайнятий своєрідним самоврятуванням, намагаючись захистити органи і системи від перегріву, а кров від коагуляції (згортання).

Додавши до такого критичного стану ще й якусь активність – організм може дати конкретний збій. До речі, серце прийме на себе основний удар, тому що відразу ж порушиться нормальний кровообіг. Не всім відомо, що серцевий м'яз підлаштовує силу перегонки крові під певний температурний режим (паралельно оцінюючи, чи потрібно організму охолонути в даний момент або, навпаки, йому потрібно зігрітися). Зайві енерговитрати спровокують додаткове напруження, що може привести до серйозних наслідків.

Тому можна зробити висновок: неможливо досягти запаморочливого скидання ваги просто лежачи в сауні. На жаль, це ілюзія.

Читайте також