Корисні властивості бані для шкіри

Відвідування бані позитивно впливає на весь організм людини. В першу чергу це дуже корисно для шкіри, адже спочатку вона реагує на підвищену температуру і вологість повітря. Регулярне відвідування парильні може замінити вам похід до косметолога.

Яка ж користь бані для шкіри?

  1. За рахунок підвищеного виділення поту покрив очищається, позбавляється від відмерлих клітин.
  2. Чергування високої та низької температури позитивно впливає на кровообіг.
  3. Завдяки посиленому кровообігу поліпшується і процес обміну речовин.
  4. Сприяє боротьбі з прищами і чорними цятками.
  5. Має лікувальний ефект, корисна в боротьбі з шкірними захворюваннями (псоріаз, кропив'янка, екзема, іхтіоз, атопічний дерматит та інші).

Найбільш виражена користь сауни для обличчя. Для отримання максимального ефекту від впливу бані на шкіру необхідно звернути увагу на тип шкіри і вид парильні, який вам краще відвідати. Адже результат впливу російської бані, сауни, хамаму буде різним.

Універсальна в цьому плані турецька баня. Відносно невисока температура повітря і підвищена вологість підходить для будь-якого типу шкіри. Також в хамамі сприятливі умови для очищення за допомогою процедури ензимного пілінгу.

Якщо у вас суха шкіра потрібно бути обережним з відвідуванням сауни. Парильня протипоказана людям з чутливою шкірою і тим, хто страждає на купероз. Для захисту перед відвідуванням можна нанести гель на водній основі.

Використання російської бані буде більш корисним при помірному підході. При занадто великому контрасті температур судини можуть не витримати, що загрожує появою куперозу. Також потрібно бути обережним людям з чутливим типом. Застосування ефірних олій (кілька крапель розвести водою і вилити на кам'янку) або води, в якій розпарюють віники, зробить пару більш лікувальною. Під час другого або третього заходу рекомендується попаритися за допомогою банного віника, що також благотворно впливає на стан шкіри: березовий має заспокійливий ефект, а дубовий додасть еластичності. Загалом, процедура паріння віником підсилює кровообіг, прискорює обмін речовин, сприяє очищенню пор.

Щоб ваша шкіра відчувала себе максимально комфортно в бані, її необхідно підготувати до процесу. Спочатку потрібно прийняти душ. Для обличчя можна використовувати звичайний гель для вмивання, що сприяє очищенню, або вдатися до масок і скрабів. Наприклад, для жирної шкіри скористатися маскою, до складу якої входять сіль, кава і мед. Кава і сіль відмінно тонізують і очищають, а мед сприяє регенерації. Суху шкіру краще зволожити спеціальними засобами. Для захисту до перебування в сауні можна використовувати бальзам для губ. У перерві між заходами краще не вдаватися до масок, це не принесе ніякої користі. Після завершення сеансу паріння також необхідно ополоснутися, нанести зволожуючу маску, а для тіла можна застосувати розігріту олію (наприклад, мигдальну або оливкову).

Можна зробити висновок, що регулярні походи в парильню - запорука здоров'я і краси. Це стосується і шкіри людини в першу чергу. Правильне використання косметичних засобів зробить процедуру не тільки корисною, а й приємною.

Читайте також