Відмінності і особливості сухого та вологого сауни

Існує багато різних видів парилень. Деякі з них були створені ще нашими предками, а деякі - винахід сучасності. Російська, турецька, фінська та інфрачервона сауна - кожен з цих видів має свої особливості; в чомусь краще, а в чомусь поступається іншому. Головним критерієм відмінності є наявність сухої або вологої пари. Саме це, в першу чергу, допоможе прийняти рішення про те, який тип підходить саме вам.

У чому ж відмінність? Розглянемо кожен з цих видів окремо.

Суха сауна. Якщо ми говоримо про суху пару, то, очевидно, маємо на увазі, що вологість повітря мінімальна (20 - 30%). При цьому температура повітря може доходити до 100 ℃ і більш. Саме таке повітря дозволяє людині без шкоди для здоров'я витримати високу температуру (тіло має можливість безперешкодно охолоджуватися). Під час перебування в приміщенні з мінімальною вологістю організм очищається, навколо шкіри утворюється захисна оболонка, яку не можна пошкоджувати. Тому в сауні категорично заборонено користуватися банним віником. Чим корисна суха сауна? Відвідувати саме цей різновид парилень рекомендується людям з шкірними захворюваннями і хворобами серцево-судинної системи, а також тим, хто збирається скинути зайві кілограми. Прискорює обмін речовин і сприяє заспокоєнню нервової системи. Якщо ви спортсмен і хочете відпочити і відновитися після тренування, це відмінний варіант. Сухоповітряно баня відмінно підходить для новачків. Фінська баня яскравий представник парилень з сухим повітрям.

Волога баня. Відрізняється максимальною вологістю (до 100%). При цьому температура повинна бути приблизно 60 ℃. Волога пара в бані прогріває тіло набагато глибше, його дія порівняна з дією інгаляцій. Підвищує оздоровчий ефект використання віника і ефірних масел. Волога сауна принесе користь людям з проблемами дихальних шляхів. Використовується як супутній засіб під час лікування радикуліту, ревматичних захворювань (крім фазою загострення), неврастенії. Але важливо пам'ятати, що небезпечно перебувати в парильні довше, ніж 20 хвилин поспіль. В таких умовах тілу складніше охолоджуватися, збільшується навантаження на серцево-судинну систему. Під час перебування в такому місці рекомендується використовувати спеціальну шапочку для голови, щоб уникнути перегріву. Представниками вологої сауни можна назвати турецьку і російську парильню.

Незважаючи на чіткі відмінності, зазвичай, деякі види бань залишають можливість регулювати ступінь вологості повітря. Чим більше води вилити на жар або розжарені камені, тим вище цей показник. Також об'єднує два різновиди можливість охолодження. Відвідувачі російської бані зазвичай для зниження температури тіла і тренування режиму терморегуляції занурювалися в ополонку або озеро. Більш сучасні сауни ж облаштовані з урахуванням наявності басейну.

Загалом, складно сказати, що корисніше - суха або волога сауна. Все залежить від особистих переваг і можливостей організму кожної людини. Головне, щоб процес приносив задоволення і не шкодив здоров'ю.

Читайте також