Навіщо потрібен басейн в сауні?

Сауна відмінно підходить для позбавлення від накопиченої втоми і негативу. Висока температура як належить прогріває тіло, розслаблює, прискорює обмін речовин, покращує кровообіг, очищає і тонізує шкіру. Але для оздоровчого ефекту недостатньо високої температури. Саме завдяки контрасту можна зміцнити імунітет, поліпшити роботу серцево-судинної і дихальної систем. Для забезпечення різних температур можна скористатися душем або ж басейном. Другий варіант, природно, краще, так як дозволяє не тільки зануритися у воду, але, також, відпочити і поплавати. Вам може зустрітись або ж ви можете зробити у себе вдома басейн різної форми, з різних матеріалів.

Що стосується форми, то найчастіше роблять:

  • Круглі.
  • Прямокутні.

Але за бажанням і наявності необхідних коштів, сучасні технології дозволяють конструювати басейни будь-якого вигляду.

Варіанти матеріалів, необхідних для створення штучної водойми:

  • Бетонна основа - буде служити протягом тривалого часу.
  • Полімер - відрізняється гідростійкістю.
  • Бетонна основа з полімерним покриттям - добре переносить різку зміну температури.

Розташовуватися басейн може як всередині приміщення (це може бути підвал або перший поверх), так і зовні (близько до будинку, щоб відразу поринуть в прохолодну воду або трохи далі). Залежно від функцій басейну, будуть відрізнятися і його розміри. Басейн, який знаходитися в будинку і призначений виключно для охолодження після сауни, буде значно менше, ніж басейн, який ви хочете використовувати для плавання. Якщо їм будуть користуватися і діти, потрібно звернути увагу на безпечну глибину, для малюків до 5 років - не більше 50 см, 5 - 12 років - 80 см, для старших і дорослих - 140 см.

Навіщо потрібен басейн в сауні?

Басейн в сауні принесе набагато більше користі від процедури і може використовуватися як лікувальний засіб. Наприклад, при захворюваннях дихальних шляхів. Під час перебування в приміщенні з високою температурою розширюються бронхи, а дихання стає більш повільним і глибоким. Після занурення в воду дихання частішає. Таким чином тренується дихальна система. В майбутньому це допоможе уникнути різних простудних захворювань. Також показаннями до відвідування сауни з басейном є ларингіт, синусит, хронічний бронхіт. Але варто бути обережним при використанні сауни людям з хронічними хворобами, і перед відвідуванням краще проконсультуватися з лікарем.

Таке поєднання підходить і для людей з нервовими розладами, бо розслаблює м'язи і тіло загалом, а слідом і заспокоює нервову систему. Ще один плюс - косметичний ефект. Контрастні процедури позитивно впливають на шкіру і при регулярному відвідуванні можуть замінити похід в салон краси. Для більш якісного результату можна скористатися ароматичними оліями.

Басейн в сауні

Необхідність басейну в бані також цілком виправдана. По-перше, таким чином можна заповнити відсутність природного водного джерела, куди традиційно занурюються після парильні. По-друге, для менш загартованих осіб різке охолодження у водоймі, на вулиці, в холодну пору року, може виявитися не тільки не корисним, а й небезпечним для здоров'я. У таких випадках відмінно підходить басейн, розташований в приміщенні з більш теплою водою. По-третє, це не тільки спосіб охолодитися, але і можливість використовувати додаткові функції. Наприклад, гідромасаж - лікування за рахунок цілеспрямованого водно-повітряного потоку. Використовується для лікування проблем з опорно-руховим апаратом, поліпшення метаболізму, при захворюваннях периферичної нервової системи, при деяких захворювання внутрішніх органів.

Отже, басейн є невід'ємним компонентом парильні. Залежно від різних факторів зовнішній вигляд і розташування басейну можуть відрізняться. Вибираючи сауну з басейном, обов'язково зверніть увагу на його безпеку, якщо збираєтеся відправитися туди з дітьми. Водні процедури після паріння не тільки роблять позитивний вплив на весь організм, але і, за правильного використання, мають лікувальні властивості.

Читайте також